Моето първо El Clasico (или среща с Просветен, който се бори с Бог)

20.05 часа, мадридско време.

Стоя си на опашката пред вход D на стадион Сантяго Бернабеу. След по- малко от час започва мача на мачовете- El Clasico. За пореден път нервно пъхам ръка в джоба на суичъра, за да проверя дали е там. Билетът елегантно прошумолява между пръстите ми. Мисля си, че не бих го заменил за нищо, дори за Порше 911 в комплект с онази вила край канадското езеро, за която доста народ написа „есе“.

Към мен се приближава усмихнат мъж на около 65, който говори по телефона. Отделя апарата от ухото си и вежливо пита: English?
Останалите петима от компанията фино се изплъзват напред. Казвам *Tell me*, макар да усещам, че това може да е съдбоносно за най-близките ми и така съкровени планове. Чичкото ми подава телефона си и чаровно изплюва *Speak, please*.

Отделям се от опашката и съвсем лека паника полазва голата ми тиква. Говоря по телефона на моя нов приятел с- вероятно- организатора на неговата футболна вечер. И разбирам, че билетите, които той има на телефона си са в pdf формат, а така няма да го пуснат на стадиона. Трябва да даде мейл, на който да му изпратят правилните файлове. Обяснявам му. Той свива рамене и отговаря *No mail*. И после ми вика да чакам да извика и брат му…

Времето тече малко по-бързо от желаното. Аз не искам да изпусна и една секунда от шоуто, а с предвидената хореография то започва малко преди официалния час на срещата.

След миг ми светва. Пред мен стоят двамата клетници. Аарон (Просветен) и Израел (който се бори с Бог). Пенсионирали се успешно и както се полага в такива случаи, решили да изпълнят мечтата на футболната си фантазия- да видят Реал и Барса наживо. Аарон знае малко английски, а Израел само иврит. Телефоните има са на йероглифи и служат само за обаждане. Нямат мейли, вайбър и каквито там екстри е измислил света. Нямат и редовни билети, а някакъв човек иска да им ги изпрати… на мейл. После да се отворят и да се принтират някъде или кой знае какво.

Просветеният, Който се бори с Бог и аз в подножието на великия Бернабеу. Усещането, че може би влизам в ролята на Оскар Шиндлер не ми носи нужната наслада.

Вече от моя телефон говоря с техния гид. Давам моя мейл. Получавам билетите- два файла с неразпознаваем от android-a формат. Вървим тримата. Те ме държат за дрехата, както в детската градина се държахме за мантичките. Стадионът бучи, двата отбора загряват, а аз ще се гръмна. Моите нови приятели се смеят и говорят спокойно. Разбирам, че клетникът съм аз. Не ми пука. Или влизаме тримата, или пием бира навън и плачем.

За късмет, съвсем близо има отворен билетен офис за проблеми с интернет продажбите. Обясняват ми, че трябва да си сваля приложение pass wallet. Най- сетне виждам на телефона си двата билета- само като баркодове. Не мога да им ги прехвърля на техните устройства. Сетих се за Bluetooth, но я се опитай да разцъкваш телефон на иврит, припряно и в състояние на дълбоко духовно разстройство.

Пак сме на опашката. Стигаме на първата контрола, само искат да ни видят билетите. Показвам моя- хартиен- и двата поред от моя телефон. Оня ме гледа учуден, изфъфлям, че баща ми и чичо ми имат телефони с копчета. Вече сме на апаратите за пропуска. Минавам първи. Отвътре подавам през решетката телефона си на Ааарон. Най- жестокият миг на тревожно очакване. Машинката услужливо щракна с ДА на баркода. Същата процедура и с Израел. Прегръщат ме. Просветеният ме целува и ме кани в Израел… аз вече търча по стълбите към третия етаж на стадиона.

Сядам на мястото си минута преди химна на Реал и хореото на феновете.

Някой ме пита „Къде се изгуби бе, Ястреб?“

2 thoughts on “Моето първо El Clasico (или среща с Просветен, който се бори с Бог)

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s