Шкембе ала Яска

Пловдив, 2.март.2016, 18.45, целият град е в предпразнична треска. Трафикът е убийствен. Измъкваме се по Пещерско. До отбивката за Стамболийски е тягостно от тъмнината, липсата на маркировка и дъжда. След това до Кричим се търпи…

И чудо! В планината няма никого. И дъждът спира. Част от магията на Девин започва по завоите. Празно е, спокойно и свободно. СВОБОДНО.

Къщата, миризмата на запалената печка на дърва, вечеря, червено вино. Много. В Девин, вечер, е особено важно да се напиеш. Сериозно. Заради сутринта. Ставаш рано с махмурлук. Банята. Горещата вода, в компанията на слънчев лъч и свеж родопски полъх от прозореца лекуват. Бавно, всяка клетка. Пора по пора. Ако не си се опиянчил снощи, няма как да го уловиш този миг съвршенство.

Така започва 3. март.

После работа по двора. Човъркаш пръстта, чистиш нападали съчки, сортираш дърва. Мирише на трева, мокра шума, позаспала в зимен сън почва… Имали сме кило и половина шкембе- кво да сме го правили. Оставям работата, защото съм най- мързелив. Аз ли бе, шкембе съм готвил ехееее колко пъти.

Бъркам в нет-а, напасвам няколко рецепти и…

3-4 часа варене с чиста девинска вода. Не знаех, че е толкова гадна миризмата… повече никога няма да ям шкембе, ама от утре. Тиган, олио, 2 пакетчета масло, червен пипер, брашно и при шкембето… И почти литър мляко за разкош.

Късен празничен обяд. Купи с вълшебната чорбица. Чесъна в оцет и чили. Препечен хляб и студена ракия. По нашенски. По български….

Майстор си Яска. Благодаря. ‘Айде на кафе на двора.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s