За кожата на един петел

Връщам се днес (4.януари) в къщурката ни мила, след изморителен преподавателски предиобед и след почти безсънна нощ. И в състояние, за което хората казват, че можеш да изядеш (поне) носорог. Отварям хладилника и О, небеса!

На връх НГ една приятелка, известна със своя почти професионален инстинкт на главен готвач, реши да сготви петел. 5 кила и кусур.Та още докато с вещина, напомняща ми маниерите на кулинарията от френския двор през XVII в., разфасоваше на порции въпросната птица, усетих, че в тавата се е сгушила невероятна вкусотия…

И започнах да го играя на контузена катеричка с цел да накарам по- малко хора да се насочат с виличката към френската гордост. (Веднъж така тъжно и дълго преживях една салата с малко ракия на Никулден и останалите гости, притеснени, че ще остана гладен изядоха само единия шаран. После като минаха към десерта се заех с огромна усмивка с другия и се справих. Почти.)

Та пускам лафове, научени от мои познати вегани колко е тъжно да се ядат птици и животинки. Обаче Тц. Всичкото народ гладно, а аз напук се думкам с един боб и си трая.
Все пак постановката проработи и накрая на вечерта моя милост си тръгна с една солидна порция от останалото петле.

И така до днес. Забравено в една тенджерка, ме чака кралско петелско, с плънка от ориз, дробчета и кестени, върху елегантно канапе от крехко кисело зеле. Да, чашата червено вино се подразбира.

И докато блажено дегустирах (изпечените гастрономи никога не се тъпчат) се сетих как въпросната Madame, сготвила тази приказка, ми разказа, че петлето е родено през март миналата година, тичало е на свобода, хранено е превъзходно и е паднало щастливо в тавата, знаейки, че ще нахрани толкова народ.

Малко по Дъновистки, нали?

п.с. Специален поздрав за едни мои приятели в Париж, за Мадам Дара и за всички, които в новогодишната нощ ядоха салати…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s